Hvad kræver det at være i et talentcenter?

Lidt orientering fra et talenttrænerteam – hvad kræver det egentligt at være i et talentcenter?

Af Jesper Agerbo og Mie Agerbo

Bowlingsæsonen 2023/2024 er så småt ved at gå på hæld. Det betyder også, at vi rundt omkring i landet nærmer os de sidste talenttræninger for denne sæson, inden der skal udtages nye trupper i de forskellige talentcentre. Det kan ind imellem være svært for nogle at gennemskue, hvad der lægges vægt på, når der skal udtages nye spillere til talentcentrene. Vi har derfor valgt at lave dette indlæg og håber, det kan hjælpe med at give noget afklaring.

Det har været et spændende år med talentudviklingen. Det har endnu en gang været fantastisk at følge de unge mennesker på tværs af landet i jagten på deres mål og se, hvor meget de flytter sig på de forskellige parametre, der arbejdes på i talentcentrene. Der arbejdes nemlig på mange forskellige ting og ikke blot teknisk formåen og teknisk udvikling, hvorfor vi som trænere kigger på langt mere end blot det tekniske potentiale hos den enkelte atlet.

Børn og unge til en vis alder er ikke eliteatleter, og vi skal derfor være ekstra opmærksomme på, at de er ”klar”, før de optages i et talentcenter. Mange ved måske ikke, hvad det faktisk kræver af et ungt menneske at indgå i et talentcenter, og vi oplever ind imellem, at der sammenlignes resultater som det eneste kriterie. Et talentcenter skal favne bredt, når vi kigger på atleternes udviklingsniveau, og det er vigtigt for os trænere, at det er en god oplevelse for de unge at være i et talentcenter. Hvis de optages for tidligt, kan det give dem en følelse af ikke at være god nok og ikke kunne følge med de andre og føle nederlag, og det vil vi selvfølgelig gerne undgå.

Et af de vigtigste kriterier er derfor modenhed, når vi kigger på, hvem der tilbydes plads i et talentcenter. Det gælder modenhed ift. at kunne tage imod undervisning, samarbejde med andre, tage ansvar for sig selv, have selvdisciplin og arbejdsmoral. Det kræver også modenhed ift. at kunne reflektere og evaluere egne præstationer og egen træning. Det er naturligvis også ting, vi arbejder på at videreudvikle hos den enkelte atlet, når de først er i talentcentret, men de skal grundlæggende besidde nogle af disse egenskaber i en vis grad, når de skal optages. Når først man har fået en plads i talentcenteret, kigges der derefter også på evnen til at arbejde med de ting, man guides til, og om man deltager aktivt i træningen.

Derudover er der kun X antal pladser i de forskellige talentcentre, og trænerne er i løbende dialog med de forskellige landstrænere (både senior og ungdom), så vi er orienterede om, hvem de har i kikkerten – disse spillere skal der altid være plads til.

Gode råd til dig, som ønsker at blive optaget i dit ”lokale” talentcenter:

  • Spørg den/de respektive trænere i talentcentret, hvad der skal til, for at du kan få en plads og sørg for at arbejde på netop de ting.
  • Lad dig ikke slå ud af afslag, da det ikke nødvendigvis er endegyldigt.
  • Lad være at have alt for travlt i for tidlig en alder. Du skal nok nå det hele, hvis du arbejder for tingene. Du skal først og fremmest synes, det er sjovt at bowle, og det skal rigeligt nok blive seriøst, hvis det er den vej, du vil.

Buster Mads Christensen
Klub: Ravnsborg

Hvornår startede du i talentcentret?
Svar: Jeg startede i sæsonen 23/24 inde på talentcenteret i Tårnby

Hvad havde du af forventninger, inden du blev optaget i talentcentret?

Svar: At det ville blive seriøst, men stadig træning hvor man kan have det sjovt og hygge sig.

Er der noget, der har overrasket dig ved at være en del af talentcentret?

Svar: Det der overrasket mig mest var hvor godt sammenholdet faktisk er på holdet og hvor godt samarbejde der er på de forskellige øvelser der nu er.

Hvad har været det sjoveste ved at være i talentcentret?

Svar: Hvor varieret træningerne er, så vi får lært så meget som muligt på alle parametre.

Hvad har været det mest udfordrende ved at være i talentcentret?

Svar: At de prøver at gøre ens comfortzone større. Med det mener jeg at man kommer ud for nogle situationer som man ikke er vant til og det for mig kan godt være udfordrende.

På hvilket punkt føler du, at du har udviklet dig mest, efter du er kommet i talentcentret? (Teknisk, taktisk forståelse, mentalt, andet?)

Svar: Helt klart taktisk, fordi når jeg er ude og spille kampe eller turneringer føler jeg mig mere forberedt på de forskellige baneforhold man kommer ud for. Det har også været en fordel når man spiller på hold, at man ligesom kan lægge en plan for hvordan man som hold skal gøre for at det bliver så nemt som muligt.

Har du et godt råd til andre, der gerne vil optages i et talentcenter?

Svar: Tro på dig selv.


Lasse Gejl Thomsen
Klub: Sydjysk BowlingTeam

Hvornår startede du i talentcentret?

Svar: Jeg startede på talent i Kolding i 23/24.

Hvad havde du af forventninger, inden du blev optaget i talentcentret?

Svar: At jeg ville forbedre mig og lærer nye ting.

Er der noget, der har overrasket dig ved at være en del af talentcentret?

Svar: hvor sjovt det er at spille med de andre i talentcenteret.

Hvad har været det sjoveste ved at være i talentcentret?

Svar: at man har det sjovt med sine venner mens man lærer noget nyt.

Hvad har været det mest udfordrende ved at være i talentcentret?

Svar: træningen er tit udfordrende men det er også det der gør den god.

På hvilket punkt føler du, at du har udviklet dig mest, efter du er kommet i talentcentret? (Teknisk, taktisk forståelse, mentalt, andet?)

Svar: Jeg vil sige jeg er blevet bedre teknisk siden jeg startede.

Har du et godt råd til andre, der gerne vil optages i et talentcenter?

Svar: Tag imod udfordringerne selvom de virker svære fordi det er også dem der gør dig bedre.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at modtage de seneste nyheder, kommende konkurrence og meget mere direkte i din indbakke.